Afspraken bij de optieker

Als u na het lezen van deze site beslist om nachtlenzen aan te schaffen, zal u naar een optieker moeten gaan. De afspraken die u met hem zal maken, zijn ongeveer in deze volgorde.

1. Selectie

Niet iedereen komt in aanmerking om nacht lenzen te dragen. De criteria zijn niet strikt maar algemeen kan er worden gecorrigeerd tot -4.5 dpt eventueel gecombineerd met een licht astigmatisme. Oudere mensen hebben stuggere ogen en zullen door het gebruik van nachtlenzen niet meer goed kunnen lezen en alsnog een leesbril nodig hebben. Vandaar dat oudere mensen niet gebaat zijn met nachtlenzen.


2. Metingen

Om te weten of u in aanmerking komt, moeten er een aantal metingen worden uitgevoerd. Deze metingen worden uitgevoerd met de Medmonttopograaf. Dit toestel meet op meer dan 15.000 punten de hoornvlieskromming op, wat een uitzonderlijk nauwkeurig resultaat oplevert. Hierdoor kunnen de vormvaste nachtlenzen perfect op maat gemaakt worden.

3. Eerste passing

De metingen verschaffen de informatie om uw lenzen te maken. Deze fabricage duurt ongeveer een week. Sommige optiekers laten u weten dat de lenzen klaar liggen om ze te komen ophalen, andere optiekers doen de moeite om ze op te sturen met de post wat u kostbare tijd bespaart. De optieker zal u stap voor stap uitleggen hoe u de lenzen moet insteken, verwijderen en kuisen.

Na de eerste nacht met nachtlenzen moet u naar de optieker toe. De optieker zal opnieuw uw ogen meten om te zien hoe effectief de lenzen waren gedurende de eerste nacht. Bij sommige mensen zal het effect reeds zichtbaar zijn, anderen zullen pas na een week het verschil merken.

4. Volgende afspraken

Dit is afhankelijk van elke optieker. Er volgen nog enkele controles tot uw ogen (ongeveer) 10/10 zijn. Dan volgen er tweewekelijkse of maandelijkse controles. Normaal gezien zijn nachtlenzen na 1 jaar ‘afgedragen’. Maar aangezien u nacht lenzen niet elke nacht hoeft in te steken, bestaat de kans dat u er 2 jaar mee doet. Zo bespaart u flink wat euro’s maar niet elke optieker zal u deze strategie voorstellen.