Nadelen van nachtlenzen

Zeer veel mensen zijn op zoek naar de nadelen van de nachtlenzen. Iedereen die het concept te horen krijgt denkt het wel: dit is te mooi om waar te zijn! Zomaar ‘s nachts een lens dragen en de dag nadien een perfect zicht, waar zit de adder?

Halo-vorming

halo effect nachtlenzen
Halo effect bij nachtlenzen: ‘s nachts worden kleine lichtpuntjes grotere ‘vlekken’.

Een nadeel dat vaak naar boven komt is de vorming van halo’s ‘s nachts. Een halo is het fenomeen als een lichtbron door u gezien wordt als een iets groter punt op uw oog (zie afbeelding bovenaanrechts de tekst). Sommige mensen vinden dit fenomeen zeer lastig nadeel vooral ‘s nachts tijdens het autorijden. Halo’s komen voor bij mensen met grote pupillen: de nachtlens bedekt een klein deel van de pupil en manipuleert enkel dit gedeelte. ‘s Nachts, wanneer uw pupillen zich verwijden, komt er dus licht in uw oog langs een deel van de pupil dat niet vervormd is en dit zorgt voor halo-effect.

De nachtlens werd in 2003 ontwikkeld in Australië en sindsdien kent het een waar succes. In België en Nederland dragen niet zoveel mensen nachtlenzen en hiervoor zijn enkele redenen. De belangrijkste reden is dat wij nogal brillendragers en daar lijken we moeilijk van af te geraken. We vinden het nog steeds vreemd om een object op onze ogen te leggen waardoor we beter zien. In Japan en China slaagt deze lens echter wel aan en kent het een ware hype. De nachtlens bestaat dus al enkele jaren en kent een zeer groot aantal gebruikers. Hierdoor zijn er genoeg testpersonen die aantonen dat de lens werkt. Er zijn dus geen nadelen op korte termijn en aangezien de nachtlens al enkele jaren bestaat zijn er dus ook geen nadelen op lange termijn.
Quiz: werken nachtlenzen voor iedereen? Lees het antwoord hieronder!


Onderzoek nachtlenzen

Indien u nachtlenzen koopt, steunt tevens onderzoek naar nachtlenzen. Er wordt dus wel degelijk veel aandacht besteed aan de nadelen en potentiele gevaren van dit type lens. Jaarlijks komen er kleine verbeteringen en voorlopig zijn er nog geen gevaren of nadelen ontdekt.

Het enige nadeel, naast het halo-effect, is dat de kans bestaat dat nacht lenzen hun effect niet bekomen. De nachtlens is een harde lens, kleiner dan de gewone lens, en moet perfect gecentreerd zijn op uw oog. Indien uw oog niet aan deze eis kan voldoen dan zal het gewenste effect niet bereikt worden. Dit probleem kan niet opgelost worden en u kan dus niet geholpen worden door de nachtlens. Er zijn optiekers die de kost van de lens dan terugbetalen.